HOPEVOL

ingevoerd op 09-05-2019

Per 1 oktober 2017 is het door ZonMw gesubsidieerde project ”HOPEVOL” van start gegaan. HOPEVOL staat voor HOspicezorg die Passend is en de Eigen wens van mensen in de palliatieve terminale faseVOLgt. 

Anno 2017 zijn er ruim 300 kleinschalige voorzieningen verspreid over het land waar alle mensen met een levensverwachting van = 3 maanden gebruik van kunnen maken. Tussen de hospicevoorzieningen is een grote variatie. Deze variatie wordt enerzijds gewaardeerd; de voorzieningen zijn ingebed in de lokale samenleving en lijken daardoor aan te sluiten op de behoefte van patiënten uit de eigen regio. Anderzijds is er geen informatie over vergelijkingen van het zorgaanbod in de hospices vanuit toetsbare aansluiting bij demografische kenmerken, religieuze identiteit, multiculturele diversiteit en specifieke zorgvragen. In HOPEVOL gaan we dat onderzoeken, voor de eerste keer in de geschiedenis van de hospicezorg

Dit onderzoek gaat over hoe de (kwaliteit van de) hospicezorg eruit zou moeten zien volgens de zorgvragers. De nadruk in het project ligt op het verkrijgen van inzicht in welke mensen in hospices verblijven en verbleven, wat hun vragen zijn en waren en hoe de zorg daarop ingericht wordt en werd.Uniek in dit project is een continue dialoog tussen zorgvragers (patiënten en naasten), zorgverleners (professionals en vrijwilligers), beleidsmakers en de projectleden (waaronder de hospicekoepels).

Meer informatie HOPEVOL (https://nationaalprogrammapalliatievezorg.nl/Consortia/Consortium-Septet/project/hopevol)

HOPEVOL HOPEVOL